Přejít na hlavní obsah

Pražské stavební předpisy jsou po připomínkách přísnější

Hlavní město ukončilo projednávání nové verze diskutovaných Pražských stavebních předpisů. Výsledkem je dokument, který se snaží co nejvíce vyhovět zaslaným připomínkám. Platit by měl od února 2016.

Ilustrační obrázek aktuality

Celkem město obdrželo 2447 často protichůdných připomínek, 526 z nich akceptovalo, řada připomínek se opakovala. Neakceptováno bylo 568 připomínek. Ministerstvu musí město odeslat nařízení se zapracovanými připomínkami odborů magistrátu a městských částí příští týden.

„Jakýkoli odklad by znamenal, že město ohrozí zachování možnosti ve stavebním zákoně mít vlastní stavební předpis. Ministerstvo totiž začne vypořádávat připomínky ke stavebnímu zákonu zkraje září a předtím musí mít dostatek času na posouzení toho, zda Praha zjednala nápravu a odstranila důvody pozastavení účinnosti předpisu počátkem letošního roku,“ upozornil Matěj Stropnický, náměstek primátorky hlavního města Prahy pro územní rozvoj.

„Zpracovatelský tým vyhověl především opakovanému požadavku zajistit dostatečné odstupy budov, zvětšil totiž odstupový úhel novostaveb od existující zástavby. Upraveno bylo i takzvané proslunění obytných místností: platit bude celostátní norma, jak požadovalo Ministerstvo pro místní rozvoj, vyjma území, která jsou vymezena běžnou uliční zástavbou. Sídliště tak budou ochráněna před zastíněním, ale nařízení neznemožní budovat tradiční blokovou zástavbu tak, jak to známe z Dejvic nebo Vinohrad,“ doplnil Stropnický.

Nyní bude text nařízení odeslán Ministerstvu pro místní rozvoj (MMR) a poté k notifikaci Evropské komisi, což byla další ze zásadních připomínek MMR. Průřezovým cílem upraveného znění je, aby byl lépe provázaný se stavebním zákonem a aby byl jeho výklad jednoznačný pro úředníky, architekty a další uživatele. Proto do nové verze předpisů přibyly na řadě míst odkazy na stavební zákon.

„Důležitá je zvláště nově zakotvená provázanost se stavebním zákonem, kde je výslovně uvedeno, že veškeré dokumentace investorů pro územní a stavební řízení musejí být v souladu s územními podklady platnými v daném území, tedy například i se studiemi, které si městské části pro dané území nechají hlavním městem pořídit a závazně zapsat,“ popsal Stropnický. Tím získají městské části významnou možnost, jak do novostaveb promlouvat. Zároveň je podrobněji popsána výšková regulace – při jejím odvozování se tak nebude přihlížet ke stavbám, které jsou v dané lokalitě výškově výjimečné, což znamenalo navyšování průměrné výšky odvozované od charakteru území.

Na novele pracoval tým pod vedením Františka Korbela, respektovaného právníka s bohatou legislativní zkušeností. Jeho tým spolupracoval se širší konzultační skupinou, vedenou architektem Pavlem Hniličkou, vedoucím zpracovatelského týmu původních PSP.

Mohlo by Vás také zajímat

Ilustrační obrázek aktuality

3 roky Nakladatelství IPR Praha! Co má za sebou a co plánuje?

Ilustrační obrázek aktuality

Proč mají ježci rádi vajgly? Nová výstava Planeta Praha vypráví o pražské přírodě jinak, než jsme zvyklí

Ilustrační obrázek aktuality

Nový Geoportál přináší revoluční změny v poskytování geografických dat. Nabízí i digitální dvojče Prahy

Všechny články