Přejít na hlavní obsah

Nová lávka pro pěší a místa pro relax u řeky. Císařský ostrov a lepší soužití s řekou

Největší pražský ostrov čeká změna. Rozšíří se čistírna odpadních vod, což nabízí možnost upravit ostrov tak, aby se stal příjemným místem pro trávení času a zároveň respektoval okolní krajinu. Na náplavce u Trojské lávky je nyní k vidění výstava o soužití s řekou v minulosti, současnosti a budoucnosti, která mimo jiné představuje základní principy plánované revitalizace ostrova.

V horizontu 3 let se Císařský ostrov pomění. Projekt počítá s vybudování nové lávky pro pěší, po které půjde přejít na pravý břeh a do zoologické zahrady. Lépe se na ostrov Pražané dostanou i díky nové autobusové lince z Holešovic a vodní tramvaji z Karlína.

Navržené úpravy projektu zároveň chtějí přimět návštěvníky trávit čas u řeky. Právě kolem ní by se měla koncentrovat i většina rekreačních aktivit. Vznikne například okružní cyklistická a jezdecká trasa kolem celého ostrova.

Zásadní pro revitalizaci ostrova je také vytvoření potůčků a říčních ostrůvků uprostřed, které vytvoří unikátní prostor pro hru a odpočinek dětí i dospělých. Zároveň poslouží i jako opatření proti velké vodě – při povodních dá řece více místa.

“Na řece jsme závislí stejně jako v minulosti, rozdíl však je, že na to snadno zapomínáme,” uvádí ředitel IPR Praha Petr Hlaváček. “Znovu se proto učíme, jak projektovat v souladu s přírodou a ne proti ní.”

O soutěžním workshopu

Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy v loňském roce uspořádal společně s městskými částmi sérii soutěžních workshopů na úpravu Císařského ostrova a jeho bezprostřední okolí. Vítězný návrh architektonické kanceláře Pelčák a partner byl nyní dopracován do celkové koncepce řešení největšího pražského ostrova. Během tohoto léta bude dopracována studie proveditelnosti, která projektu dá finanční a časový rámec, spolu s plánem konkrétních projektů.

Více informací zde


O výstavě 

Od 2. 6. do 31. 8. je na náplavce u Trojské lávky k vidění výstava s názvem Obnova soužití s řekou – výstava o minulosti, současnosti a budoucnosti Trojské kotliny.


 

Mohlo by Vás také zajímat

Ilustrační obrázek aktuality

Jak si Praha stojí ve srovnání s jinými evropskými velkoměsty? Skvělá MHD, nárůst aut a dostupná práce

Ilustrační obrázek aktuality

Mariánské náměstí ožívá – výzva k pořádání kulturních aktivit

Ilustrační obrázek aktuality

V Praze opět narůstá počet Airbnb. Novela živnostenského zákona hlavnímu městu umožní jeho regulaci

Všechny články