Přejít na hlavní obsah

Praha chystá revitalizaci Štvanice. Do diskuzí o budoucnosti ostrova zve své obyvatele.

Praha ve spolupráci s Institutem plánování a rozvoje (IPR) a s architektonickou kanceláří RKAW připravuje Manuál vize ostrova Štvanice, jehož cílem je vytvoření scénáře postupné obnovy a využití tohoto území v centru města. Až do září se mohou obyvatelé Prahy zapojit do budoucí podoby ostrova prostřednictvím participačních aktivit. 

 

Ilustrační obrázek aktuality

Štvanice je dlouhodobě opomíjené území. Z tohoto důvodu město vyhlásilo v roce 2013 architektonickou soutěž o novou podobu ostrova – vítězným návrhem se tehdy stal projekt studia RKAW, které nyní vytváří Manuál vize Ostrova.

Manuál by měl být hotov do konce roku 2021. V tuto chvíli sbíráme a analyzujeme data o tom, jakým způsobem a pro jaké aktivity lidé ostrov využívají. Do této fáze se může zapojit široká veřejnost a ovlivnit tak budoucí podobu ostrova, který je vzhledem ke své poloze v centru Prahy jedinečný,“ říká Petr Hlaváček. 

IPR do celého procesu zapojuje veřejnost, která má možnost účastnit se diskuzních kulatých stolů, navštívit výstavu, komentované vycházky, participační stany, nebo sdělit svůj názor pomocí ankety. Tu lze vyplnit do 12. září online, či v tištěné formě přímo na akcích se stanem. 

Zapojení Pražanů do našich plánů už je v podstatě standardem. Štvanice zůstane i nadále sloužit rekreaci a sportu, nyní nás zajímá, jak toto území vnímají Pražané. Proto jsme připravili bohatý program, během něhož je možné různými formami vyjádřit svůj názor, říká ředitel IPR Ondřej Boháč.

Při účasti na některé z participačních akcí či při návštěvě Štvanice mohou zájemci shlédnout také venkovní výstavu, která se nachází na šesti různých místech ostrova do 12. září. Každé zastavení se věnuje určitému tématu spojenému s ostrovem Štvanice.
Aktuální informace o participačních aktivitách a online dotazník lze najít na webových stránkách www.iprpraha.cz/stvanice.

Mohlo by Vás také zajímat

Ilustrační obrázek aktuality

3 roky Nakladatelství IPR Praha! Co má za sebou a co plánuje?

Ilustrační obrázek aktuality

Proč mají ježci rádi vajgly? Nová výstava Planeta Praha vypráví o pražské přírodě jinak, než jsme zvyklí

Ilustrační obrázek aktuality

Nový Geoportál přináší revoluční změny v poskytování geografických dat. Nabízí i digitální dvojče Prahy

Všechny články