Přejít na hlavní obsah

IPR přiblížil práci urbanisty pomocí storytellingu. Za svůj počin získal mezinárodní ocenění

Institut plánování a rozvoje (IPR) získal v mezinárodní soutěži 2022 ArcGIS StoryMaps Competition dvě ocenění za svou novou webovou aplikaci Praha rozmanitá. Aplikace se skrze příběh a interaktivní vizuál snaží veřejnosti přiblížit zdánlivě složité téma městských struktur. Lidé se tak mohou v aplikaci dozvědět, co to městská struktura vůbec znamená, kolik jich v Praze nalezneme, jak je hlavní město rozmanité z pohledu urbanismu či jak rozdílně vnímá rozmanitost Prahy chodec, cyklista či řidič.

Ilustrační obrázek aktuality

Každé město je složené z mnoha typů zástavby. Tedy toho, jaké budovy se v daném místě nachází, jak jsou vysoké a veliké, jak vypadají, jak jsou uspořádány či jak široké jsou zde ulice. Podoba každé městské sktruktury odpovídá i období, účelu a společenské situaci v jejichž kontextu vznikaly. A rozmanitost struktur dělá Prahu tím, čím je dnes, tedy městem vrstevnatým a kulturně bohatým. 

IPR pražské městské struktury přibližuje v aplikaci Praha rozmanitá. Ta se nyní stala celosvětovým vítězem v mezinárodní soutěži 2022 ArcGIS StoryMaps Competition, a to dokonce ve dvou kategoriích – v základní kategorii PLANNING AND INFRASTRUCTURE a také ve speciální skupině MOST EFFECTIVE VISUAL LANGUAGE. 

Mám obrovskou radost! Letos je to již podruhé, co jsme byli oceněni na poli dat a geografie, a to rovnou od organizace ESRI – celosvětového lídra v oblasti softwaru pro geografické informační systémy a mapování. Je pro nás neskutečná pocta, že se můžeme svou prací srovnávat s mezinárodní elitou na poli dat a geografie,“ komentuje Ondřej Boháč, ředitel IPR Praha. 

Oceněná aplikace se snaží téma pražské rozmanitosti přiblížit skrze tzv. storymapu neboli „mapu s příběhem“.  ArcGIS StoryMaps je nástroj společnosti Esri, který nabízí možnost poutavě vysvětlovat složitá témata díky kombinaci textů, map a různých multimédií. 

Díky Storymapě se podařilo rozpohybovat jinak statickou Analýzu měřitelné strukturální charakteristiky zástavby z Portálu Územně analytických podkladů. Uživatel aplikace Praha rozmanitá se tak interaktivně dozví, co jsou městské struktury, co všechno zachycují, jak je ovlivnila historie a proměny přístupu k městu či jak je vnímaná rozmanitost města z pohledu člověka, který se daným městem pohybuje. 

Bez hlubšího pochopení, jak dnes Praha vypadá a funguje, nemůžeme dobře plánovat její budoucnost. Proto IPR sbírá a shromažďuje data, díky nimž u nás vznikají strategie, podklady, analýzy či studie. Zároveň se snažíme nashromážděná data nevyužívat pouze pro své potřeby, ale předáváme je dál moderními cestami. Třeba prostřednictvím digitálních technologií a storytellingu. Jedním z příkladů je právě aplikace Praha rozmanitá nebo v CAMPu aktuálně probíhající výstava Prague Dreams datového umělce Refika Anadola,“ doplňuje Boháč.

Aplikace Praha rozmanitá je přístupná na této adrese: 

uap.iprpraha.cz/storymap/praha-rozmanita (CZ)

uap.iprpraha.cz/storymap/diverse-prague (EN)

Mohlo by Vás také zajímat

Ilustrační obrázek aktuality

3 roky Nakladatelství IPR Praha! Co má za sebou a co plánuje?

Ilustrační obrázek aktuality

Proč mají ježci rádi vajgly? Nová výstava Planeta Praha vypráví o pražské přírodě jinak, než jsme zvyklí

Ilustrační obrázek aktuality

Nový Geoportál přináší revoluční změny v poskytování geografických dat. Nabízí i digitální dvojče Prahy

Všechny články