Přejít na hlavní obsah
Hlavní město Praha disponuje detailním 3D modelem celého svého území. K dispozici je jak fotorealistický mesh model, tak model zástavby, terénu a zeleně.

3D model je důležitým podkladem při koncepčním plánování výstavby, výškových regulacích a územním rozhodování. Stejně tak pro vizualizaci plánovaných urbanistických projektů a změn na území hl. m. Prahy.

Mapová aplikace

Prohlédněte si 3D model Prahy podrobně v naší mapové aplikaci. Pro navigaci v mapě můžete použít hledání podle adresy. Prohlédnout si můžete jak fotorealistický model, tak jednotlivé budovy, ke kterým se dozvíte informace o počtu podlaží, využití či vlastnickém vztahu, případně i to, který subjekt veřejné správy dům spravuje. Díky aplikaci si lidé mohou vychutnat i pohledy z více jak 25 pražských vyhlídek. 

Aplikace 3D modelu

Aplikace dále umožňuje nastavit datum a denní dobu, v níž si chcete dané místo prohlížet. Proto je možné sledovat, jak se osvětlení jednotlivých míst v průběhu roku proměňuje, nebo zjistit, jak se během dne mění stíny ve Vaší ulici. Aplikace také umožňuje měnit podkladovou mapu - uživatelé tak mají na výběr mezi technickou mapou a leteckými snímky.

Data na jednom místě

Kromě fotorealistického modelu a modelu budovy IPR Praha disponuje také digitálním modelem terénu a povrchu a dalšími podkladovými 3D daty, kterými jsou například lidarová data z mobilního mapování. Více o dostupných 3D datech a modelech na najdete na stránce Geoportalu.