Přejít na hlavní obsah

Praha chce změnit koncept pražských břehů

Rada hlavního města Prahy na včerejším jednání odsouhlasila zadání ideové koncepce pro pražské břehy. Úkolem radní pověřili Kancelář veřejného prostoru (patřící pod Útvar rozvoje hl. m. Prahy), která by koncepci měla zpracovat ještě v první polovině letošního roku. Koncepce by měla nastínit, jaký typ aktivit je pro jednotlivé pražské břehy vhodný a naopak čemu je třeba se v jejich případě vyvarovat.

Ilustrační obrázek aktuality

Zpracování této ideové koncepce doporučila Radě hlavního města na svém prosincovém jednání Metropolitní ozvučná deska, kde zároveň svůj postoj Kancelář již naznačila. Téma bylo také řešeno v rámci podzimní veřejné diskuze při projektu Praha pro lidi, nad kterým převzal záštitu první náměstek primátora Tomáš Hudeček (TOP 09).

„I přes svůj nesporný potenciál se magistrát dosud k náplavkám choval víceméně macešsky. Pokud je zcela neignoroval, tak je chtěl využít pro parkování nebo pro čistě komerční projekty. Náplavky podle mne ale neoživí nákladné restaurace pro turisty nebo plovoucí plovárny za stovky milionů korun, ale především zajímavé akce provázané promyšlenou koncepcí," uvedl radní.

Z veřejné debaty, které se zúčastnili zástupci městských částí, města, občanských sdružení a občanů, tehdy vyplynulo, že město by mělo nastavit jasná pravidla a podmínky pro pořádání akcí a zajistit na náplavkách nezbytné vybavení a zázemí. Podle tehdejšího prohlášení Kanceláře veřejného prostoru není žádoucí již tak architektonicky výjimečné prostory upravovat výraznými stavebními zásahy. Žádoucí je naopak náplavky jen kvalitně revitalizovat, postupovat v souladu s charakterem jednotlivých břehů a aktivit tamních obyvatel.

„Jsem si jist, že s náplavkami lze udělat něco, co město finančně nezruinuje, ale zároveň Pražanům nabídne další prostory, kde budou moci plnohodnotně trávit volný čas. Lidé by měli sami mít možnost říci, jestli na náplavkách chtějí posezení, místo k relaxaci, umělou pláž, obchůdky nebo cyklostezky. Sloužit totiž budou hlavně jim," uzavřel Hudeček s tím, že neméně důležitý bude také rozvážný výběr nájemců, kteří prostory využijí kultivovaně a nebudou tíhnout k pouťovým atrakcím.

Více informací na webových stránkách Metropolitní ozvučné desky a projektu Praha pro lidi.

Mohlo by Vás také zajímat

Ilustrační obrázek aktuality

3 roky Nakladatelství IPR Praha! Co má za sebou a co plánuje?

Ilustrační obrázek aktuality

Proč mají ježci rádi vajgly? Nová výstava Planeta Praha vypráví o pražské přírodě jinak, než jsme zvyklí

Ilustrační obrázek aktuality

Nový Geoportál přináší revoluční změny v poskytování geografických dat. Nabízí i digitální dvojče Prahy

Všechny články