Přejít na hlavní obsah

Smetanovo nábřeží se uzavře pro auta, jedná se o trvalém zákazu

Smetanovo nábřeží v Praze bude od poloviny září po pět sobot uzavřeno pro tranzitní automobilovou dopravu. Jindy frekventované nábřeží s výhledem na Hradčany bude patřit výhradně cyklistům a chodcům, projíždět budou i tramvaje. Praha s dotčenými městskými částmi vyjednává trvalou uzavírku, která by mohla začít platit v polovině příštího roku se spuštěním provozu v tunelu Blanka. S trvalým uzavřením nábřeží ale nesouhlasí ODS. Obává se zvýšené dopravní zátěže v některých ulicích.

Ilustrační obrázek aktuality

O uzavření úseku od Karlova mostu po most Legií se diskutuje už řadu měsíců. Zatím se pro něj ale nenašla dostatečná politická podpora. "Hlavní cíl je jednoduchý - aby se ve městě dobře žilo. Proto chceme nabídnout Pražanům, aby si sami zkusili zažít Smetanovo nábřeží jako mnohem přívětivější místo, než jako ho všichni v současnosti známe," řekl primátor TomášHudeček (TOP 09).

S radnicí Prahy 1 má magistrát souhlas s uzavírkou předjednaný. Proti se ale postavila druhá městská část. "Praha 2 zásadně nesouhlasí, protože by došlo k dalšímu zhoršení dopravní situace a ještě vyššímu přetížení dopravy v ulicích pražské památkové rezervace včetně Karlova náměstí," uvedla starostka Jana Černochová (ODS). Připojil se k ní i předseda pražské ODS a bývalý primátor Bohuslav Svoboda, který nemá námitky proti dočasné uzavírce. "Ostatně přípravy této akce začaly už pod mým vedením," uvedl na dotaz ČTK. "Nicméně s trvalou zavírkou v současné podobě nemohu souhlasit, protože se obávám toho, že tím dojde k přetížení některých lokalit, především Újezdu a Malé Strany," řekl. Bude prý žádat vypracování odborné dopravní studie.

Případný trvalý zákaz vjezdu musí podle Hudečka jít ruku v ruce s dalšími opatřeními. Půjde hlavně o otevření tunelového komplexu Blanka a propojení s novou koncepcí parkování. Diskutuje se o zavedení nízkoemisní zóny a o uzavření Malé Strany. V plánu je posílení linek MHD a nová minibusová linka v centru. "Dnes trvalé opatření není možné, bez přípravy alternativ a návaznosti na další projekty by byl takový krok nezodpovědný," řekl Hudeček. S radnicemi o tom chce dál jednat.

Dočasná uzavírka začne 14. září a skončí 12. října. Půjde jen o soboty. Na zklidnění a oživení atraktivní lokality s výhledem na Pražský hrad a Petřín se budou podílet členové iniciativy Auto*Mat, FAMU i místní kavárny. Plánují pořádání kulturních akcí. Podle Auto*Mat se na nábřeží ve všední dny pohybuje přes 100.000 lidí, z toho asi třetina v automobilech.

Objížďky budou podle Hudečka podobné jako při povodních. Úpravou jednosměrek bude zajištěno, aby se lidé žijící v přilehlých ulicích bez potíží dostali domů. "V sobotu je jednoznačně nejnižší provoz, tedy by toto opatření nemělo dopravu znatelně zatížit," doplnil.

Mohlo by Vás také zajímat

Ilustrační obrázek aktuality

3 roky Nakladatelství IPR Praha! Co má za sebou a co plánuje?

Ilustrační obrázek aktuality

Proč mají ježci rádi vajgly? Nová výstava Planeta Praha vypráví o pražské přírodě jinak, než jsme zvyklí

Ilustrační obrázek aktuality

Nový Geoportál přináší revoluční změny v poskytování geografických dat. Nabízí i digitální dvojče Prahy

Všechny články