Přejít na hlavní obsah

Natočte dokument ze svého okolí a vytvořte filmovou mapu svého města, vyzývá Pražany nový projekt My Street Films

Natočte dokument o maximální délce 10 minut ze své ulice či čtvrtě, která je vám blízká. Přihlaste jej na webové stránce www.mystreetfilms.cz a “připněte” k místu vzniku. Váš snímek se díky tomu stane součástí velké filmové mapy, kterou postupně zaplní další příběhy natočené amatérskými i profesionálními filmaři. To je v kostce základní myšlenka projektu My Street Films, který odstartoval 20. května v Praze.

Ilustrační obrázek aktuality

„Zúčastnit se může široká veřejnost bez ohledu na filmové vzdělání, dovednosti či použitou technologii. Zájemci mohou přihlašovat dokumentární snímky nejrůznějšího žánru - experimentální, popisné, hrané i jakékoliv jiné. Důležité je především propojení příběhu filmu s konkrétním místem v Praze,” zdůrazňuje Diana Tabakov z dokumentárního portálu DAFilms.cz, který původně britský nápad přenáší poprvé do zahraničí - z Londýna do Prahy.

Do projektu se na ostrovech zapojily stovky lidí. Díky tomu Velká Británie získala originální filmovou mapu, kde jsou místa zobrazena subjektivním pohledem lidí, kteří tam žijí,” dodává Diana Tabakov. Britská mapa zaplněná odkazy na dokumenty je k vidění na stránce www.mystreetfilms.com.

Pražské verze se navíc oproti předloze aktivně zúčastňuje pět předních tuzemských dokumentaristů: Filip Remunda, Ivo Bystřičan, Federico Díaz, Linda Kallistová Jablonská a Bohdan Bláhovec, jehož snímek z Dejvic je prvním příspěvkem české stránky. Nejpovedenější dokumenty přihlášené do 7. září budou uvedeny na MFDF Ji.hlava a získají další věcné ceny. Vítěz navíc bude moci svůj film osobně uvést na londýnském dokumentárním festivalu Open City Docs Fest.

Pro ty, kdo by si na natočení ještě netroufli, připravili pořadatelé možnost do 8. června zaslat vlastní námět, který pak za pomoci workshopů s odborníky natočí.

Více informací a přesná pravidla projektu najdou zájemci na www.mystreetfilms.cz

Projekt My street films se připojil k iniciativě Ladíme Prahu, která propojuje aktivní občany a kulturní sféru s městskými institucemi. Cílem této iniciativy je mj. zlepšovat vztah Pražanů k veřejnému prostoru – naučit obyvatele veřejný prostor nejen užívat a sdílet, ale také se o něj starat. Za tím účelem podporuje aktivity, které zkvalitňují městský prostor, zlepšují vzájemné vztahy mezi lidmi a podporují kreativitu obyvatel. „Neustále pracujeme na zlepšování kvality života ve městě, proto je pro nás důležité poznávat Prahu očima jejích obyvatel. Zajímá nás, jak lidé prožívají své bezprostřední okolí, kde se cítí dobře nebo kde by naopak chtěli něco změnit,“ říká Adam Švejda z Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy, který je jedním z partnerů My Street Films.

 

Znělku k projektu vytvořil režisér Petr Hátle, autor oceňovaného dokumentu Velká noc,
http://mystreetfilms.cz/cs/video/zn%C4%9Blka-my-street-films

První filmový příspěvek Bohdana Bláhovce můžete zhlédnout zde:

http://www.mystreetfilms.cz/video/domov-muj

My Street Films: Tvoje ulice. Tvůj film!


Ukázky z Velké Británie:

Snímek, který získal v roce 2013 v Londýně na Open City Docs Fest druhé místo: http://mystreetfilms.com/#/films/watch/652

a místo první: http://mystreetfilms.com/#/films/watch/840

Další podrobné informace:

Projekt My Street Films zajímavým způsobem propojuje oblasti filmového vzdělávání a občanského života. A protože je webová stránka My Street Films především mapou, na kterou budeme postupně připínat krátké filmy z konkrétních lokalit, vzniká tímto také možnost netradičně prezentovat česká města a jejich příběhy do zahraničí,” vysvětluje Diana Tabakov. Projekt v Česku startuje v hlavním městě, ale organizátoři předpokládají, že se jim podaří postupně zapojit také další města, aby podobně jako v Británii nakonec vznikla filmová mapa celé České republiky.

Česká verze vzniká ve spolupráci s britským dokumentárním festivalem Open City Docs Fest. Právě zde výzva k poznávání známých i neznámých ulic prostřednictvím filmového média začala, a odtud se také díky portálu DAFilms.cz poprvé šíří do zahraničí. “My Street Films je něco jako občanská žurnalistika,” vysvětluje zakladatel projektu a ředitel uvedeného festivalu Michael Stewart. “Jde v ní o prozkoumávání hranic dokumentu, které se neustále posouvají, dodává.

Pražská verze projektu obohacuje britský koncept o nový unikátní prvek. Tím je záštita a aktivní účast pěti předních domácích dokumentárních tvůrců, kteří sami natočí své okolí, které bude také k vidění na webových stránkách www.mystreetfilms.cz.

Účast na projektu My Street Films je otevřena komukoliv. Stejně široký prostor nabízí také pro formální podobu dokumentů. Vítány jsou filmy observační, portrétní, experimentální a všechny další, kladoucí důraz na autorské a kreativní vyjádření. “Jaké jsou neviditelné příběhy lidí, které v naší ulici denně potkáváme? Jaký je rytmus místa, kterým vždy spěcháme, aniž bychom se kdy zastavili? Jaká tajemství skrývají němí pozorovatelé města - budovy, parky, zapomenutá zákoutí?,” i na to mohou přihlášené dokumenty hledat odpovědi.

Do soutěže lze zasílat námět či hotový film. První možnost představuje zaslání námětu na snímek ve formě krátkého textu o maximálním rozsahu 300 slov. Náměty je možné zasílat do 8. června 2014. Během 14 dnů bude ze zaslaných námětů vybráno pět vítězných textů, jejichž autoři dostanou příležitost realizovat film za konzultace jednoho z pěti profesionálních dokumentaristů zapojených do projektu. První společné setkání autorů vítězných námětů s režiséry proběhne 30. srpna. Pro ty, jejichž námět neuspěje, či se chystají na jeho samostatnou realizaci, je rovněž 30. srpna připraven workshop režie a dramaturgie. Během něj se účastníci seznámí se základními pravidly střihačské praxe, kterou mohou využít v průběhu přípravy krátkého dokumentu z vlastní ulice. Ve druhém případě mohou zájemci přihlásit krátký dokumentární film maximálního rozsahu 10 minut prostřednictvím formuláře přímo na webové stránce projektu. Přihlašovací formuláře jsou pro veřejnost otevřeny až do 7. září 2014.

Ze všech snímků přihlášených do 7. září 2014 prostřednictvím webových stránek budou v průběhu měsíce září vybrány nejpovedenější dokumenty. Vítěz hlavní ceny získá možnost osobně představit snímek na britském festivalu Open City Docs Fest v červnu 2015. Další vybraní budou osobně pozváni na projekci svého dokumentu na MFDF Ji.hlava v říjnu 2014 a získají roční neomezený přístup do filmového katalogu portálu DAFilms.cz a další zajímavé ceny.

Mohlo by Vás také zajímat

Ilustrační obrázek aktuality

3 roky Nakladatelství IPR Praha! Co má za sebou a co plánuje?

Ilustrační obrázek aktuality

Proč mají ježci rádi vajgly? Nová výstava Planeta Praha vypráví o pražské přírodě jinak, než jsme zvyklí

Ilustrační obrázek aktuality

Nový Geoportál přináší revoluční změny v poskytování geografických dat. Nabízí i digitální dvojče Prahy

Všechny články