Přejít na hlavní obsah

Nová tvář Florence. Tři finální návrhy na proměnu pražské čtvrti odhalí výstava v CAMPu

Vysoce kvalitní veřejná prostranství, propojení Karlína s centrem Prahy i názorný příklad, jak udržitelněji žít ve městech budoucnosti. To vše má splňovat nová Florenc. Tři nejlepší návrhy odhalí od 16. 11. výstava v Centru architektury a městského plánování (CAMP), která Pražanům také umožní se k vizím nové čtvrti vyjádřit.
Ilustrační obrázek aktuality

Florenc je jedním z nejvytíženějších pražských dopravních uzlů, ale také brownfieldem pouze kilometr od Staroměstského náměstí. Urbanistická soutěž Florenc 21 má za úkol vybrat nejlepší návrh pro obnovu tohoto komplikovaného území. CAMP představuje tři nejlepší koncepty pro obnovu této lokality na výstavě od 16. 11. do 5. 12. 2021. Z 57 přihlášených se do finále soutěže probojovaly týmy z Nizozemska, Švýcarska a Česka.

 

„Lokalita Florence je klíčovým prostorem pro město – jedná se o významný dopravní uzel a prostor v blízkosti historického centra. Těší mě, že se do mezinárodního soutěžního workshopu přihlásily takto silné týmy a těším se, až vybereme finální návrh. Je skvělé, že se i do této fáze soutěže mohou zapojit občané a komentovat soutěžní návrhy,“ říká 1. náměstek primátora Petr Hlaváček.

 

Jedinečné je, že veřejnost má prostor pro komentování soutěžních návrhů přímo v místě výstavy i prostřednictvím webových stránek, a to od 16. 11. do 25. 11. 2021. Porota vybere 1. 12. 2021 konečného vítěze i se zohledněním komentářů veřejnosti. Vítězný tým bude následně pověřen rozpracováním návrhu do urbanistické studie. V plánu je vybudovat soběstačnou čtvrť, renovovat autobusový terminál i dopravní infrastrukturu a napojit toto území na zbytek města. Při proměně je důležitá zejména udržitelnost i kvalitní veřejný prostor. 

 

„Překvapilo nás, kolik energie, času a invence všechny tři týmy do svých návrhů vložily. Zároveň se ukázalo, že i zahraniční týmy mohou k místu přistupovat s pochopením a s pokorou k jeho historickým hodnotám. Návštěvníci výstavy budou určitě překvapeni, jak příjemná a atraktivní čtvrť by v tomto dnešním zadním dvorku centra Prahy mohla vzniknout. Pro ty, co výstavu nestihnou, připomínám možnost stáhnout si návrhy přímo z webu soutěže,“ objasňuje Petr Návrat z plánovací kanceláře ONplan, která soutěž organizuje.

 

V převážně domácí soutěžní koalici se spojili UNIT architekti, A69 – architekti a v Londýně působící studio se slovenskými kořeny Marko&Placemakers. První dvě studia už mají s obnovou v Praze zkušenosti, UNIT architekti se podíleli na urbanistické studii Kyje-Hloubětín, zatímco A69 mají pod palcem přestavbu smíchovského terminálu. Skupina na své vizi Florence pracuje s širokým mezioborovým týmem, do nějž patří sociologové, ekonomové a odborníci na klimatickou změnu nebo na dopravu.
 

Švýcarský tandem agps Architecture,Atelier GirotIBV Hüsler nejspíš v návrhu Florence využije zkušenosti posledně jmenovaného studia. Ateliér má za sebou práci na projektu, kde bylo nutné najít shodu mezi několika zúčastněnými stranami včetně vedení kantonu a města. Šlo o pozoruhodné překrytí dálnice na curyšském předměstí Schwamendingen, kde provoz desetitisíců aut „schová“ zelená plocha parků a hřišť.
 

Další tým tvoří nizozemské de Architekten Cie., LOLA Landscape Architects s českým ateliérem M2AU. Nizozemské portfolio zaujme hlavně transformací nevyužitého přístaviště v Amsterdamu. Jazyk architektury nových budov tu zdárně cituje industriální minulost a někdejší průmyslová prostranství dnes hostí kulturní akce, například koncerty.
 

„V CAMPu se snažíme prezentovat budoucnost a rozvoj Prahy a Florenc je jednou z klíčových lokalit hlavního města. Jedná se o brownfield, který je nejblíže centru města a jeho proměna je pro město zásadní. Území je nevyužité a zanedbané. Nevzhledné je i okolí autobusového terminálu. Jsem rád, že mezinárodní soutěž přinese novou podobu Florence a také, že se do rozhodování může zapojit každý, kdo navštíví novou výstavu,“ komentuje Ondřej Boháč, ředitel IPR.
 

Nejlepší návrh nové Florence zvolí nadnárodní porota složená z věhlasných architektů, urbanistů a krajinářských architektů. V nezávislé části poroty je například zakladatel MVRDV Winy Maas, zakladatel KCAP Keese Christiaanse, profesor Matthew Carmona z Londýna, dále urbanista Pavel Hnilička nebo rektorka Regina Loukotová. Předsedou poroty je hlavní architekt města Brna Michal Sedláček. Závislá část poroty zastupuje zájmy zainteresovaných stran, patří sem Lenka Burgerová za hl. m. Praha, Jaromír Hainc za Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy, Petr Palička z Penta Real Estate, Tomáš Ctibor z 4ct / ČSAD Praha Holding, Tomáš Hřebík za Městskou část Praha 8 nebo starosta Petr Hejma za Městskou část Praha 1. Návrh bude představen 1. 12. 2021 na tiskové konferenci v CAMPu.

 

Více informací naleznete na: https://florenc21.eu
 

Mohlo by Vás také zajímat

Ilustrační obrázek aktuality

Nový Geoportál přináší revoluční změny v poskytování geografických dat. Nabízí i digitální dvojče Prahy

Ilustrační obrázek aktuality

Praha projednává návrh nových stavebních předpisů. Pravomoc vyjednala během přípravy novely stavebního zákona

Ilustrační obrázek aktuality

Praha vypracuje manuál kultivovaného dopravního značení

Všechny články