Přejít na hlavní obsah
Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy ve spolupráci s Participation Factory uspořádal první česko-slovenský participační hackathon. Na Parti.Hackathonu dochází k propojení a spolupráci úředníků z Čech a Slovenska se zájmem o participační plánování.

Hlavním cílem Parti.Hackathonu je šířit dobrou praxi, podpořit sdílení zkušeností a umožnit účastníkům spolupracovat a vzájemně se od sebe učit při práci na reálných výzvách.

Účastníci Parti.Hackathonu jsou rozděleni do 3-5 členných skupin a během dvou dnů intenzivně pracují na jedné z výzev, které pro ně připravil organizační tým spolu s experty na daná témata. Každá výzva má podrobné zadání vysvětlující, na čem mají účastníci pracovat. Výzvy se zaměřují především na komplexní a podrobný design participačních procesů v rámci různých agend.

Ke každé výzvě je na místě přítomen expert na danou agendu, tzv. garant výzvy. Garanti fungují pro jednotlivé týmy jako expertní podpora při práci na dané výzvě. Před zahájením skupinové práce garanti problematiku každé výzvy představí a následně jsou účastníkům k dispozici k expertním konzultacím. V průběhu akce účastníkům také umožníme nahlédnout do fungování vybraných nástrojů civic tech pomocí praktické ukázky a možnosti vyzkoušet si nástroje prostřednictvím zpřístupněných demoverzí.

Výstupy účastníků jsou představeny a vystaveny na závěrečné výstavě, která celou událost zakončí. Nejlepší a nejinovativnější výstupy jsou oceněny porotou. V prvním ročníku byly celkem 3 týmy oceněny “zvláštním oceněním” za jejich komplexní a inovativní řešení.

Parti.Hackathon23

Výsledná zpráva ze zahajovacího ročníku Parti.Hackathonu, který se konal 13. a 14. září 2023 v CAMP - Centru architektury a metropolitního plánování. Podívejte se, na jakých výzvách účastníci pracovali. 

Více o Parti.Hackathonu23

Oceněné týmy z prvního ročníku

Participace při transformaci uhelných regionů

 

Infrastruktura pro mládežnickou participaci

Systematická práce se stakeholdery