Přejít na hlavní obsah
Materiály povrchů, prvky městského mobiliáře, způsob jejich použití i sestavení. To vše ovlivňuje vnímání a užívání veřejných prostranství. 

Jak se na veřejných prostranstvích cítíme a jakým způsobem je užíváme, ovlivňují kromě uspořádání prostoru především prvky, ze kterých se prostranství skládá. Konkrétně materiály povrchů, kusy městského mobiliáře, ale také způsob a detail, jak jsou jednotlivé prvky sestaveny a provázány, jaký způsob užívání umožňují a jak posilují charakter prostředí své lokality. Požadavky na veřejná prostranství se v čase proměňují podle toho, jak se mění naše společnost i okolní svět. I Praha musí mít nástroje, jak na tyto požadavky systémově reagovat a zajišťovat, aby veřejná prostranství dokázala nové požadavky absorbovat.


 

Čím zařídit veřejný prostor, aby byl udržitelný a odpovídal charakteru prostředí, ve kterém se nachází?

  • Veřejná prostranství mají mít koncepci pro uspořádání i materiály svého vybavení.
  • Správně zvolený mobiliář a další vybavení rozšiřují možnosti užívání veřejných prostranství pro různé skupiny lidí s odlišnými potřebami.
  • Limitovaná škála vhodně vybraného mobiliáře a povrchů pomáhá vytvářet společnou identitu místa a města, usnadňuje se tím navíc také správa a údržba.
  • Do různých prostředí se hodí různý styl vybavení. Volba materiálů a vybavení by měla vycházet z lokálního charakteru a širších souvislostí - např. způsobu, jakým se konkrétní místo využívá.


 

O jaké nástroje se Praha může opřít?

Ke zvyšování kvality pražských veřejných prostranství je potřeba přistupovat na základě důkladné úvahy a koordinace. Praha má proto několik nástrojů, které pomáhají docílit lepšího veřejného prostranství.

Manuál tvorby veřejných prostranství hl. m. Prahy – dokument přináší základní principy, pravidla, doporučení a kritéria tvorby veřejných prostranství. Definuje kvalitu veřejných prostranství, reaguje na dlouhodobě neřešené problémy a zabývá se nástroji ke zlepšení situace od celku až po detail. Cílem je pozdvihnout kvalitu pražského veřejného prostoru, je obecnějším dokumentem – návodem, jak nakládat s veřejnými prostranstvími, aby byla příjemnými místy pro život.

Katalog doporučených prvků veřejných prostranství hl. m. Prahy – dokument doporučuje vhodné varianty vybavení s ohledem na lokalitu – od mobiliáře po dlažbu. Je určen všem, kteří se podílí na transformaci a správě pražských veřejných prostranství. O Katalogu rozhoduje pracovní skupina a prakticky se k ní veřejnost dostává pomocí webové aplikace. Katalog doporučených prvků na instrukce obsažené v Manuálu navazuje a doporučuje způsob jejich konkrétního vyjádření v konkrétním prostředí. 


 

Mobiliář pro Prahu

Praha v roce 2017 vyhlásila designérskou soutěž na městský mobiliář, která se stala první vlaštovkou koncepčního přístupu k jeho správě i sortimentu. Vyhráli ji Michal Froněk a Jan Němeček ze studia Olgoj Chorchoj, kteří vytvořili set lavičky, odpadkového koše a stojanu na kola (více o soutěži si můžete přečíst zde), následně poté zastávkový přístřešek, označník a zábradlí (o projektu více zde). Podstatný ovšem není pouze produkt jako takový, ale také přístup, kterým se Praha vydala - ke kmenovým prvkům mobiliáře vlastní licenci k designu, což znamená, že může soutěžit jak celé kusy či série, tak jen některé náhradní díly otevřeným způsobem s kritériem ceny, a obdržet stejný kompatibilní výrobek jak dnes, tak v budoucnosti. Tím bude zachována jednotná identita mobiliáře a kontinuita na mnoho let dopředu.


Pražský mobiliář – lavička, odpadkový koš, stojan na kola

Pražský mobiliář – zastávkový přístřešek


 

Designové rodiny

Vítězství v designérské soutěži neznamená “monopol” na veškerý mobiliář v Praze ani jeho sjednocení na jeden jediný typ, Praha pracuje s různými designovými rodinami. V každé z designových rodin je kladen důraz na jinou kombinaci vlastností, aby bylo možné vyhovět různým požadavkům různých prostředí. Jedná se nejen o Pražské lavičky ze sady Olgoj Chorchoj, která tvoří základ “Pražské” designové rodiny (PRG), ale například i o odolnou ekonomickou designovou rodinu mobiliáře (ODO), nebo rodinu moderní (MOD) či ornamentální (ORN). Lavička do odolné rodiny z pera Jana Padrnose byla představena v roce 2024 a je vhodná v místech, kde se počítá s vysokou uživatelskou zátěží. Díky existenci Katalogu doporučených prvků je možné vybrat na konkrétní místa přesně ty typy mobiliáře, které se v daném místě nejvíce hodí. Katalog doporučených prvků, princip omezeného množství různě vyprofilovaných designových rodin, jsou dalším krokem na cestě ke kultivací veřejných prostranství.