Přejít na hlavní obsah

Otázka č. 10 - Stavby pro rodinnou rekreaci (§ 69)

Jak je možné zacházet se stavbou zapsanou v katastru jako objekt pro rodinnou rekreaci na vlastním pozemku, související zahrada je tedy „pozemkem stavby pro rodinnou rekreaci“ dle stavebního zákona? Situace v  Praze byla dosud neřešitelná.

Je to na základě strategie, která bude provázaná v připravovaném územním/metropolitním plánu s příslušnými plochami?

Je-li stávající stavba užívána v souladu s kolaudačním rozhodnutím či kolaudačním souhlasem jako stavba pro rodinnou rekreaci, pak je i její pozemek pozemkem stavby pro rodinnou rekreaci. Území, ve kterém lze umisťovat stavby pro rodinnou rekreaci, stanoví územně plánovací dokumentace.

Platný územní plán hl. m. Prahy neobsahuje žádnou funkční plochu, v níž by bylo možné stavbu pro rodinnou rekreaci umístit.

V ustanovení § 69 odst. 1 Pražských stavebních předpisů jsou definovány prostorové limity staveb pro rodinnou rekreaci, aby nedocházelo ke zneužívání těchto staveb pro jiný účel. Pražské stavební předpisy umožňují vymezit plochy a lokality, v nichž by bylo možné stavbu pro rodinnou rekreaci umístit. Bude záležet na zpracování a  projednání Metropolitního plánu (územního plánu hl. m. Prahy) zdali budou vymezeny takové plochy či lokality.

Mohlo by Vás také zajímat

Ilustrační obrázek aktuality

3 roky Nakladatelství IPR Praha! Co má za sebou a co plánuje?

Ilustrační obrázek aktuality

Proč mají ježci rádi vajgly? Nová výstava Planeta Praha vypráví o pražské přírodě jinak, než jsme zvyklí

Ilustrační obrázek aktuality

Nový Geoportál přináší revoluční změny v poskytování geografických dat. Nabízí i digitální dvojče Prahy

Všechny články