Přejít na hlavní obsah

Praha představuje upravený návrh podoby Slunečního náměstí. Veřejnost může navštívit výstavu či se zapojit do náplně plánované umělecké školy

Institut plánování a rozvoje hl. města Prahy (IPR) představuje aktualizovaný návrh architektonicko-urbanistické studie Slunečního náměstí, jejího okolí i pěší třídy. Na jaře tohoto roku se do nové podoby lokality mohli zapojit i občané, jejichž připomínky byly do návrhu zapracovány. V další fázi tzv. participace se lidé mohou vyjádřit k náplni plánované umělecké školy i budov, které budou ve vlastnictví města, a to až do 11.10.

 

Ilustrační obrázek aktuality

„Projekt Slunečního náměstí a jeho budoucnosti se posouvá dál. V této fázi představujeme návrh se zapracovanými podněty občanů a dále budeme pokračovat s přípravou architektonické soutěže na budovu základní umělecké školy a městskou zástavbu. Je velice důležité, aby se Sluneční náměstí stalo plnohodnotným prostorem s kvalitním veřejným prostranstvím, ve kterém budou nejen obyvatelé Prahy 13 rádi trávit volný čas,” říká Petr Hlaváček, I. náměstek primátora hl. m. Prahy. 

S výstupy a samotným návrhem seznámí IPR veřejnost v rámci informačního kontejneru, který bude umístěn na Slunečním náměstí od pondělí 13. 9. do čtvrtka 16. 9. Veřejnost bude moci kromě hlasování o náplň umělecké školy a městských budov navštívit komentovanou procházku, která se bude konat v úterý 14. 9. od 18 hodin. Od 13. 9. si mohou občané na samotném náměstí také prohlédnout výstavu návrhu, která bude k vidění až do 11. 10. 

Návrh architektonicko-urbanistické studie “Sluneční náměstí a pěší korzo Seydlerova” byl představen v březnu letošního roku v rámci online streamu z Centra architektury a městského plánování (CAMP). Tím byl odstartován sběr podnětů ke studii, který běžel až do konce dubna a přinesl 631 vyplněných dotazníků. 

„Obyvatelé Slunečního náměstí a jeho okolí se vyjadřovali k samotné studii na jaře. Získali jsme mnoho cenných podnětů, z nichž část byla již zapracována do návrhu nové podoby lokality. V další fázi participace se mohou občané vyjadřovat například k náplni umělecké školy,” říká Ondřej Boháč, ředitel IPR Praha

Další fáze rozvoje území Slunečního náměstí se zaměří především na nedostatek parkovacích míst, zeleň a modrozelenou infrastrukturu, prostupnost území nebo na téma dostupného bydlení.

Klíčová je pro nás komunikace s místními obyvateli, aby výsledný projekt v maximální možné míře reflektoval jejich potřeby a názory na využití tohoto veřejného prostoru. Nepřekročitelnou podmínkou, která musí být ve finální studii zapracována, je, aby Sluneční náměstí přineslo místním lidem kvalitní využití prostoru i služeb a neomezilo počet parkovacích míst,“ říká David Vodrážka, starosta MČ Praha 13

Návrh studie vznikl ve spolupráci s městskou částí Praha 13 a Magistrátem hl. města Prahy. Zpracovatelem studie je společnost ARCHUM architekti. 

Bližší informace k projektu a výsledky dotazníku naleznete na www.iprpraha.cz/slunecni-namesti.

 

Mohlo by Vás také zajímat

Ilustrační obrázek aktuality

3 roky Nakladatelství IPR Praha! Co má za sebou a co plánuje?

Ilustrační obrázek aktuality

Proč mají ježci rádi vajgly? Nová výstava Planeta Praha vypráví o pražské přírodě jinak, než jsme zvyklí

Ilustrační obrázek aktuality

Nový Geoportál přináší revoluční změny v poskytování geografických dat. Nabízí i digitální dvojče Prahy

Všechny články