Přejít na hlavní obsah

Florenc bude místem pro lidi. Rada schválila výsledky urbanistické soutěže

Praha je na cestě k proměně neutěšeného území v okolí Florence. Rada hl. m. Prahy dnes odsouhlasila výsledky mezinárodní urbanistické soutěže Florenc21, která byla vyhlášena společně s městem, investory ČSAD Praha holding a Masaryk Station Development a za podpory Institutu plánování a rozvoje (IPR) na jaře roku 2021. Nyní je na řadě projednání změn územního plánu a uzavření memoranda mezi hl. m. Prahou a oběma investory. 

Ilustrační obrázek aktuality

V prosinci loňského roku byl v Centru architektury a městského plánování (CAMP) vyhlášen vítěz na novou podobu Florence. Stal se jím tým složený z architektonických studií UNIT architekti, A69 – architekti a MARKO&PLACEMAKERS. O druhé místo se pak dělil švýcarský tandem agps Architecture a Atelier Girot, IBV Hüsler a nizozemští de Architekten Cie., LOLA Landscape Architects s českým ateliérem M2AU. 

„Dnes jsme schválili výsledky mezinárodní urbanistické soutěže Florenc21, čímž se posouváme do další fáze realizace projektu. Na základě vítězného návrhu se bude dokončovat urbanistická studie s regulačními prvky pro řešené území, která bude součástí memoranda hl. m. Prahy a obou investorů. Pražané také mohli posílat své nápady, co si od proměny slibují a jaké problémy je nejvíce trápí. Zapojení veřejnosti tímto způsobem ještě před výběrem vítězného návrhu je v českém prostředí unikátní. V hlavním městě chceme proměňovat město podle současných i budoucích výzev a moderního způsobu života. Městský prostor musí být tvořen pro lidi a být poměřován lidským rozměrem“ říká primátor Zdeněk Hřib.

„Mezinárodní urbanistická soutěž Florenc 21 naplnila moje očekávání. Pro soutěžící jsme byli tvrdým, ale spravedlivým oponentem a jsem přesvědčen, že jsme společně docílili našich vytyčených cílů. Máme vítěze, se kterým budeme nadále ve vizi na rozvoji oblasti spolupracovat a napomůžeme naplnit potenciál území. Jsem velmi rád, že se nám podařilo soutěž dotáhnout úspěšně do konce a že jsme se s investory, institucemi, městskými částmi a všemi dalšími kolegy vydali touto náročnou, ale pro všechny strany obohacující cestou, a těším se na podobný přístup v dalších pražských lokalitách. Závěrem bych chtěl všem vyjádřit můj velký dík za velké nasazení všech zúčastněných v průběhu téměř rok trvající soutěže a těším se na další spolupráci,“ komentuje Petr Hlaváček, 1. náměstek primátora pro oblast územního rozvoje. 

V následujících měsících budou projednány změny územního plánu transformačního území Masarykova nádraží a autobusového nádraží Florenc. Ještě před projednáním změn územního plánu v Zastupitelstvu HMP bude mezi Prahou a oběma investory uzavřena dohoda o kontribucích. Zároveň hlavní město Praha naváže spolupráci v ideové rovině s dalšími dvěma finalisty, kteří se shodně umístili na 2. místě. 

„Máme také dva druhé týmy s velice kvalitním návrhem, s nimiž se město Praha chystá navázat spolupráci v oblasti magistrály a parku na Těšnově, jelikož porotu svým ideovým zpracováním zaujali. S týmem č. 50 rozpracujeme krátkodobá opatření a střednědobé úpravy severojižní magistrály při jejím zachování na estakádě. Tým č. 55 zapracuje na studii revitalizace parku na Těšnově s možností umístění nové kulturní stavby, například archeologického muzea hl. m. Prahy,“ doplňuje náměstek Hlaváček. 

Urbanistická soutěž na novou podobu Florence je ukázkou toho, jak si město a investor mohou být v rámci jednotlivých projektů vzájemnými partnery. Nejen, že se díky takovémuto partnerství daří urychlit složité městské procesy, ale v konečném důsledku to má pozitivní vliv zejména na kvalitu života lidí ve městě,“ komentuje Petr Zeman, předseda Výboru Zastupitelstva pro územní rozvoj.

Je to jeden z nejzajímavějších brownfieldů v Praze. Rozlohou, silnou dopravní zátěží v podstatě ze všech stran, tím, že je v samotném centru Prahy. O to významnější je, že jsme všichni společně našli shodu na tom, jak ze zapomenutého místa udělat moderní a jsem si jistý, že výstavní část metropole,“ potvrdil Petr Palička, výkonný ředitel Penty Real Estate.

Jsme rádi, že mezinárodní urbanistická soutěž Florenc 21, jejíž jsme byli součástí, dospěla do konce a ukázala nám, jak by v budoucnu mohlo území Florence vypadat a jakým způsobem je možné zaintegrovat autobusové nádraží Florenc do nové městské čtvrti.  Ke konečnému výsledku je však ještě dlouhá cesta a bude třeba úsilí a spolupráce všech zainteresovaných, abychom se dočkali okamžiku, kdy vize, vzešlé z této soutěže budou moci být naplněny a realizovány,“ říká Pavel Vráblík, ČSAD Praha Holding.

Po uzavření memoranda mezi městem a investory a po projednání a v případě schválení změn územního plánu může začít projekční činnost jednotlivých stavebních bloků, veřejných prostranství a budov. Samotná transformace území by mohla začít zhruba za 5 let, přestavba autobusového nádraží pak bude následovat až v další fázi, která by se mohla začít realizovat do 10 let. 

Je potěšení sledovat, jak se v posledních letech daří v Praze posouvat urbanistické a architektonické soutěže a Florenc21, která probíhala formou unikátního soutěžního workshopu se zapojením veřejnosti, je toho zdárným příkladem. Byl bych velice rád, kdyby architektonická podoba navazujících staveb v tomto území vznikla také formou soutěže,“ uzavírá ředitel IPR Praha Ondřej Boháč.

Vítězní návrh i finalisty soutěže Florenc21 si můžete připomenout zde

Mohlo by Vás také zajímat

Ilustrační obrázek aktuality

V Praze opět narůstá počet Airbnb. Novela živnostenského zákona hlavnímu městu umožní jeho regulaci

Ilustrační obrázek aktuality

V Praze se staví! Hlavní město letos čeká zahájení výstavby veřejných projektů za desítky miliard

Ilustrační obrázek aktuality

3 roky Nakladatelství IPR Praha! Co má za sebou a co plánuje?

Všechny články